PRINTING FREEDOM

És una iniciativa del Projecte David de la Fundació Marianao en col·laboració amb l’estudi de disseny Antídot Gràfic que té com a objectiu establir un diàleg entre persones que estan a la presó (o han estat) i la societat a la qual han de retornar.  El canal escollit són sis bosses serigrafiades amb frases que han escrit persones preses.

EN QUÈ HA CONSISTIT PRINTING FREEDOM?

Per crear les bosses de Printing Freedom vam muntar un taller a diferents presons catalanes on les persones preses van parlar del seu dia a dia a la presó, de les seves tristors i alegries i dels seus somnis. Varen parlar de la llibertat i de tot allò que volien dir a la societat i que difícilment arriba. Aquest taller va servir per extreure’n sis frases, sis idees, i vam demanar a sis artistes que convertissin cada frase en una il·lustració. Amb el suport de Print Workers, persones ex-preses van serigrafiar el disseny en bosses. A la fi, ha esdevingut un procés participatiu que com a resultat ha creat una col·lecció d’il·lustracions úniques que recullen les reflexions de persones privades de llibertat.

Els beneficis de la venda d’aquests productes van destinats a acompanyar les 90 persones que participen al Projecte David
de la Fundació Marianao.


LA FUNDACIÓ MARIANAO I EL TREBALL AMB PERSONES PRESES

La Fundació Marianao neix l’any 1985 amb l’ocupació d’un bloc d’habitatges abandonat. Des d’aleshores, treballa per fer del barri Marianao i de Sant Boi un lloc millor per viure per a infants, joves i la comunitat en general. Un equip interdisciplinari de més de 50 treballadors i més de 100 voluntaris fa possible el dia a dia dels més de 30 projectes que duu a terme l’entitat. Acompanyament i apoderament a les persones més vulnerables. Una entitat que somia, lluita i estima.

PROJECTE DAVID

David Barnús va morir l’1 de juliol de 1992 als 18 anys, víctima d’una sobredosi. El David tenia problemes amb la justícia i de drogodependència, i des de la Fundació Marianao se li va donar suport en la seva lluita. Amb la seva mort neix el Projecte David, acompanyament emocional i suport legal a persones amb la mateixa problemàtica i situació de vulnerabilitat social.

Acompanyem les persones en el seu procés personal fent visites setmanals als centres penitenciaris. Assessorem a nivell jurídic penal i penitenciari i les acompanyem en el seu procés de reinserció treballant en xarxa amb professionals i recursos de l’àmbit de les toxicomanies, la salut mental i la inserció laboral.


REACTIU

Reactiu sorgeix de la voluntat d’Antídot Gràfic de col·laborar i d’explorar la potència transformadora del disseny gràfic. Anualment obre un període de selecció de propostes per tal de donar visibilitat a causes en les quals treballen ONG, entitats i moviments socials, i brinda oportunitats de difusió amb finalitat social. Vol aportar el seu granet de sorra per millorar la societat a través de la creativitat i els seus coneixements de manera gratuïta. Ofereix un projecte gratuït que pot abastar des d’una campanya de comunicació, identitat corporativa, direcció d’art, audiovisual i motion graphic, disseny editorial o disseny web.

Antídot Gràfic és un estudi de disseny gràfic multidisciplinar ubicat al barri de Gràcia de Barcelona, fundat el 2013 pels dissenyadors Oriol Porta i Roger Flaquer. La conceptualització, idea i realització del projecte Printing Freedom ha estat treballat durant un any colze a colze i en col·laboració amb els companys del Projecte David.
ACCÉS A MATERIALS

Nota de premsa català [+]

Nota de premsa castellà [+]

Galeria d’imatges I [+]

Galeria d’imatges II [+]

Vídeo de la campanya [+]

Vídeo de la campanya vol.0 [+]

.