ANTÍDOT GRÀFIC

«Per il·lustrar la frase “Malas decisiones” vam voler representar que a vegades una simple acció, en un determinat moment et pot perseguir durant molt temps. Vam treballar en un format vectorial representant una textura enganxosa; les males decisions són sovint difícils de treure-te-les de sobre. Creiem que un error pot costar molt car, si no tens les eines per solucionar-lo.»

Antídot Gràfic és un estudi multidisciplinari format per dissenyadors gràfics provinents de l’Escola Eina d’Art i Disseny. El 2013 es va fundar al barri de Gràcia de Barcelona, ha evolucionat ràpidament i ha ampliat la seva cartera de clients. Cal destacar el Premi Finalista al concurs BBK Live 2014 i el Primer Premi del concurs de cartelleria Facoelche 2014. Són els impulsors de “Reactiu”, que col·labora en la creació de campanyes per a projectes socials.

Visita la seva pàgina web

 • Bossa 'Malas decisiones' d'Antídot Gràfic per Printing Freedom
 • Oriol Porta i Roger Flaquer, fundadors de l'estudi de disseny Antídot Gràfic
 • Bossa 'Viure sense sirenes ni recomptes' d'Ivan Castro per Printing Freedom
 • Ivan Castro ha col·laborat il·lustrant una de les reflexions del projecte Printing Freedom

IVÁN CASTRO

«La il·lustració és una interpretació cal·ligràfica de la frase “Viure sense sirenes ni recomptes”, feta amb pinzell i tinta sobre paper, sense cap imatge.

El concepte que hi ha darrere la frase és la llibertat. El que he fet ha estat traslladar aquesta idea a la forma de la lletra, feta amb una eina, com és el pinzell, que dóna de manera natural un traç expressiu i gestual. A més, a l’hora d’executar l’escriptura, he evitat que l’alçada de les lletres, el seu gruix o la seva inclinació seguissin cap pauta; d’aquesta forma s’ha aconseguit un resultat més heterogeni i dinàmic.»

Ivan Castro neix a Sant Boi a finals dels 70, i des de ben petit mostra un interès poc habitual en les formes de les lletres, dibuixant gòtiques i S de Superman aquí i allà. Trenta anys després, s’hi guanya la vida fent més o menys el mateix, és a dir, cal·ligrafia i lettering. Compagina la feina del seu estudi a Sant Boi, des d’on treballa per a tot el món com a cal·lígraf i dibuixant de lletres, amb la docència a escoles com Elisava, Bau o La Massana. En breu publicarà el llibre The ABC of Custom Lettering, un manual de cal·ligrafia i retulació amb l’editorial britànica Korero Press.

Visita la seva pàgina web

DENIS GALOCHA

Va néixer a Santiago de Compostel·la el 1986, i viu i treballa a Barcelona. Llicenciat en Belles Arts a la Universitat de Vigo el 2009.
A les seves peces li agrada jugar amb la singularitat de la cultura del còmic, la creació de pintures amb una barreja entre dibuixos animats i un estil més tradicional (dibuix realista). El resultat consisteix en un món imaginari amb influències del pop art, el realisme i el surrealisme. Les seves peces les realitza utilitzant diferents tècniques: oli, grafiti, vinil i dibuix vectorial amb Adobe Illustrator.

Visita la seva pàgina web

 • Bossa 'Esto es de paso' de Denis Galocha per Printing Freedom
 • Denis Galocha. Il·lustrador col·laborador del projecte Printing Freedom.
 • 'Buscant la sortida', d'Iván Bravo. Bossa de tela serigrafiada a una tinta. Col·lecció Printing Freedom
 • Iván Bravo. Il·lustrador col·laborador del projecte Printing Freedom.

IVÁN BRAVO

«La il·lustració està inspirada en la visió del cel (metàfora de llibertat) a través de les reixes de la finestra de la cel·la. El cel queda, doncs, fragmentat. Aquesta imatge vol convidar a ajuntar aquests fragments de cel per aconseguir la llibertat completa. Planteja un joc però també una actitud activa de l’empresonat per canviar la seva situació i reinserir-se.»

Iván Bravo és il·lustrador i dissenyador gràfic (Elisava). Ha treballat per a TV3, Coca-Cola, Unió Europea, Banc Sabadell o Monografica.org fent il·lustració, mural i animació. Li agrada transitar entre el concepte i l’humor. Pensa que tot suport pot contenir imatges, però aquestes poden relacionar-se íntimament i lúdicament. La seva feina, exposada a diverses ciutats d’Europa i EUA, ha estat reconeguda per la Society of Illustrators 56, AOI 2015 i 2013 (shortlist), APIC 2013, Laus plata 2012. Des de 2010 és professor al màster d’il·lustració d’IDEP.

Visita la seva pàgina web

NEUZA VASCONCELOS

«Igual que la il·lustració, el missatge és dur i fred. Hem de deixar d’associar la imatge de la dona amb la fragilitat i veure la realitat en la qual viuen aquestes persones. La vida és una suma de bones i males decisions, i cadascun de nosaltres s’ha vist en circumstàncies que podrien haver canviat el rumb de les nostres vides. Tot depèn de les eines que tingui cadascun i, al final, tots som iguals i mereixem un nou començament.»

“La il·lustració està inspirada en l’actualitat, en tot el que estem vivint i en allò que oblidem i no volem veure. És real, està passant, i aquest és el moment de tornar a ser humà.”

 • nosomostanmalascolaboradors
 • Neuza Vasconcelos. Il·lustradora Printing Freedom
 • Bossa 'Mi vida no es ésta' de Mil Vietnams per Printing Freedom
 • milvietnams_def

MIL VIETNAMS

«La il·lustració que presenta sota el títol ‘Mi vida no es ésta’ fa un joc visual amb la perspectiva ens mostra en un suport pla una figura d’escales impossibles en una tercera dimensió. L’artista presenta la contradicció personal de l’emissor del missatge, que tot i ser conscient de la seva pròpia vida se situa aliè a la realitat vivint aquesta dualitat i sentint-se un mer espectador de la situació. Accentua, d’aquesta manera, la impossibilitat de les persones que pateixen una situació de privació de llibertats de plantejar escenaris que els permetin de nou integrar-se a una societat que els estigmatitza i que cronifica aquest bucle que els condiciona de per vida.»

Milvietnams és un dissenyador gràfic de Sabadell que treballa des de fa 10 anys en projectes sorgits dels moviments socials de l’Estat. La seva feina, principalment, intenta vincular el grafisme i la composició tipogràfica a les lluites d’arreu del territori utilitzant, d’aquesta manera, noves vies de comunicació política tot barrejant conceptes artístics amb demandes socials que emanen del context social actual.

Visita la seva pàgina web

PRINT WORKERS

Printworkers va cedir el seu espai i va impartir un taller espectacular d’introducció a la serigrafia, on les persones que van participar van aprendre el procés d’impressió i van poder serigrafiar les bosses que havien dissenyat els il·lustradors.

Print Workers és un taller d’impressió manual, galeria i botiga, situat al barri de Gràcia de Barcelona. Ofereixen un ambient de coworking agradable i totes les facilitats per a la serigrafia i la il·lustració.

Visita la seva pàgina web

AGRAÏMENTS

A la Cristina Santa-Quiteria i la Marga Parés, per fer fotografies durant els tallers;
al Xesco Pintó per posar veu al vídeo;
al Patxi Mercader per gravar i editar el vídeo volum 0;
al Sepe Martínez per cedir-nos el seu estudi de gravació i el seu temps;
a l’Oriol Mendieta i la Constança Schinteie, pels seus savis consells;
al Gustavo Sierra per haver traduït aquesta web a l’anglès;
i a totes aquelles persones que, d’una manera o altra, han contribuït per fer que Printing Freedom sigui una realitat.